De verzetsman en de voetbalheld

Het waargebeurde verhaal van een voetballer die hunkerde naar zijn glorieuze verleden, en een moedige verzetsman die hunkerde naar een gelukkige toekomst.

De een verborg als anonieme boerenzoon de buit (46 miljoen) van een bankoverval in zijn hooiberg. Hij werd door de nazi’s opgepakt en was sindsdien spoorloos.
De ander werd in heel Duitsland geadoreerd, scoorde meer dan 400 competitiedoelpunten en was aanvoerder van het nationale voetbalelftal. Er werd bij leven een boek over hem geschreven en zelfs een film over hem gemaakt.

Hun levens kruisten elkaar onder apocalyptische omstandigheden in een Duits concentratiekamp.

Bij het onderzoek dat ik deed voor De grootste bankoverval aller tijden stuitte ik op een controversiële persoon, die niet direct in dat boek paste. De jonge verzetsheld Gerhard Nijland uit Daarlerveen, wiens  spoor ik trachtte te volgen, kreeg met hem te maken in het Duitse concentratiekamp Ahlem. Dat werd geleid door een brute kampcommandant, die een voormalig nationale voetbalheld bleek te zijn: Otto ‘Tull’ Harder. Zijn verlangen naar de kleedkamer van vroeger verleidde hem tot het nemen van een verkeerde afslag. Een beslissing met grote gevolgen…

Duitse soldaten arresteerden Gerhard, maar na de oorlog wist thuis in Daarlerveen niemand wat er met Gerhard was gebeurd. Hij was afgevoerd en sindsdien spoorloos. Het lukte me de ontbrekende stukjes van de puzzel te vinden die naar zijn onbekende graf leidden. Ik hield zelfs een stukje over:

Het verhaal van een grote voetballer die hunkerde naar zijn glorieuze verleden, en van een moedige boerenzoon die hunkerde naar een gelukkige toekomst.